A magyar konyha méltán világhírű.
Önmeghatározásunk nagybetűvel szedett Alfája és Ómegája.
Néha viszont az embernek kedve támad egy zsíros deszkára.
Csak úgy...
Rendezvényeken pláne.
Előfordul, hogy nincs kedvem hosszasan sorba állni, majd ingatag nejlon tányéron beletörni a műanyag kés-villát valami magasan strukturált főételbe.
Csak nekitámaszkodnék a falnak, miközben kezemben egy zsíros deszkával azon morfondírozok, hogy az elálló fülű holland trombitás, ott a színpadon tényleg alulintonálta a kétvonalas fiszt, vagy sem. Mire eldöntöm, el is fogy a deszka.
A zsíros deszka a magyar gasztronómiai néplélek legmélyebb bugyraiból bújt elő.
A világ többi részén teljes megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy mi ezt megesszük, következésképpen ez is egyfajta hungarikum.
Valószínűleg még az őshazából hoztuk magunkkal a nyereg alatt.
És akkor még nem is említettem azt a példátlan változatosságot, amit a zsíros deszka terén produkál ez a kicsi, de leleményes nemzet.
Közismert, hogy az olaszoknak számtalan elnevezése van ugyanarra a tésztára aszerint, hogy milyen alakú, hosszúkás, szögletes, üreges, tömör, sima felületű, vagy rovátkolt, ferdén vagy egyenesen vágott, stb…
Ugyanezt a változatosságot könnyedén hozzuk mi is a zsíros deszkával, csak jóval kisebb volt a píárja.
Eddig...
Disznózsír, kacsazsír, libazsír, sült hús zsír (azokkal a fincsi, barna kis izékkel) kolbászzsír, sózott, sima, Erős Pistás, darált paprikás, piros aranyas, zöldpaprika szeletes, pritamin paprika szeletes, ugyanezek karikára vágva, esetleg csemege és méregerős változatban, uborkás, hagymás, azon belül vörös hagymás, lila hagymás, újhagymás, póréhagymás, snidlinges, stb… stb… stb…
A lehetőségek száma végtelen.
Ezt a végtelent célozza meg a Desca Hungarica gasztronómiai offenzíva.
Buzás Mihály
Desca Hungarica
chef de protocol
Buzás Mihály nevéhez eddig többek között a láthatatlan kiállítás, a kajárpéci vízirevú. vagy a nyilvános akasztás performanszai kapcsolódtak. Most arra vállalkozott, hogy a gulyás és a fröccs mellé emel még egy, eddig mellőzött magyar gasztronómiai kuriózumot. Ez pedig nem más, mint a Desca Hungarica, avagy a zsíros kenyér.
A világhírhez nem is kell más, mint egy jó név, megnyerő csomagolás és a hivatástudat, hogy kiemeljük a deszkát a hétköznapi ételek közül. A megnyitón több mint húsz íz közül válogathattak a vendégek, lássuk is a kínálatot:
ALAPZSÍROK
CLASSIC
- DISZNÓZSÍR
- MANGALICAZSÍR
- LIBAZSÍR
- KACSAZSÍR
NEW LINES
- PULYKAZSÍR
- NÖVÉNYI ZSÍR
(vegetáriánusoknak)
ALAPMODELLEK
DESCA HUNGARICA CLASSIC
DISZNÓZSÍRBÓL
- pecsenyezsíros
- kolbászzsíros
- töpörtyűs
- májas (csirkemájas)
- MANGALICAZSÍRBÓL
LIBAZSÍRBÓL
- libazsíros
ZSIROSKENYÉRPÓTLÓ (nosztalgia classic vegetáriánusoknak)
- cukros-vizes kenyér (50-60-as évek gyermekcsemegéje)
DESCA HUNGARICA NEW LINES
DISZNÓZSÍRBÓL
(nem rárakott, dinsztelt belékevert)
- vöröshagymás
- póréhagymás
- snidlinges
- tarkaborsos
- halas
DISZNÓZSÍRBÓL HAGYOMÁNYOS MAGYAR FŰSZEKKEL ÍZESÍTVE
(nem rárakott, dinsztelt belékevert)
- zsályás - snidlinges
- lestyános - snidlinges
- borsikafüves
- tárkonyos
LIBAZSÍRBÓL
- zöld rozmaringos
- sáfrányos
- borsikafüves
- Kárpád-medence fűszerkeverékes
- Ezeregyéjszaka fűszerkeverékes
MODERNICA
(növényi zsírból vegetáriánusoknak)
- mandulás fűszeres növényi zsír – libazsír jellegű
ÍZESÍTŐ FELTÉTEK, SZÓRATOK
CLASSIC
(csemege és csípős verziókban)
- PIROSPAPRIKA (csemege és csípős)
- PIROS ARANY (csemege és csípős)
- LILAHAGYMA
- ECETES UBORKA
- ECETES PAPRIKA (half classic)
NEW LINES
- ERDEI GOMBA
- ZÖLDBORS
függetlenfilmes
MEDIAWAVE fesztiváligazgató
szül.:
Győr, 1956.03.13.
filmográfia:
e-mail:
hartyandi@gmail.com
Kategória: KONCERTEK & ELŐADÁSOK / MEDIAWAVE Fesztivál / tánc - színház - utcaszínház - cirkusz / MEDIAWAVE Fesztivál / Együttlét / MEDIAWAVE 2011 / Győri és regionális filmek / BUZÁS Mihály / DÖMÖTÖR Péter / HARTYÁNDI Jenő / MEDIAWAVE ALAPÍTVÁNY / GYŐRI FILMALAP / Dokumentációk / egyéb / reggae / Színházi dokumentációk / Vásári komédia
Műfaj: dokumentumfilm
Nemzetiség: Magyarország / Németország
Év: 2011
Korosztály: Felnőtt
Rendező: Hartyándi Jenő
11 min. 2011, színes, szöveges, magyar
Operatőr: Dömötör Péter
Vágó: Hartyándi Jenő