www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Nézettség: 0
Látogatás: 51
A DOLGOK VÉGÉN
Átlag: 0 (0 szavazat)
END OF THINGS
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Portréfilm egy hullaboncolóról. Naturalitás és filozófia.

""Zsolt ma neves győri képzőművész. Filmes tevékenységét nem említi életrajzában, pedig e filmen kívül legalább két-három animációs filmet készített, emlékeim szerint. Gyurma animációk voltak ezek. Azért emlékezem rájuk, mert én voltam az operatőrük. Super 8 mm-es filmre forgattuk őket. Pontosabban kockáztuk, azaz Zsolti alakított egyet a gyurmafigurán én meg ellőttem egy filmkockát. Elég lassú és izgalmas munka az ilyen, különösen, ahogy mi csináltuk. Egyébként inkább unalmas, de mi a Magyar Posta tervezőiként az irodában csináltuk. Munkaidő alatt. Így duplán oda kellett figyelnünk. Ráadásként az első főszereplőjét - "Józsi bácsi és munka" biztosan, de talán a másodikat is a meglehetősen kemény és üvöltözős főnökünkről – az azóta elhunyt Vida Józsefről – mintáztuk. Isten nyugosztalja! A téma a szocializmus vége felé, épp akkor induló GMK (gazdasági munka közösség) vállalkozási forma visszásságait próbálta kifigurázni. A GMK-ban munkahelyi eszközökkel (elvileg) munkaidőn kívül ugyanazt a munkát végezte az ember plusz pénzért, amit egyébként is. Persze azért mindez nem volt ilyen egyszerű a valóságban!” Hartyándi Jenő

 

 

 

 

E film még ugynevezett “gányolás”-os technikával, azaz a vágás műveletének nagyon leegyszerűsített verziójával készült. A korai videómagnók nem tették még lehetővé a pontos képillesztést. Többszöri kísérletre sikerült néha eltalálni a vágyott, remélt kép és hangváltást. Ez egy átmeneti időszak volt - az amatőrből lassan -független filmessé vált alkotók számára. Az eddigi pontig (70-es évek közepe) egyedüluralkodó Super 8 mm-es filmtechnika már egyre nehezebben és drágábban volt nyersanyaggal ellátható. És persze csábító volt a gyorsan terjedő videótechnika, a maga olcsóságával és azonnal feldolgozhatóságával. De az első időkben még csak a nagyon egyszerű VHS technika volt hozzáférhető a független filmesek számára. És ez nagyon látszik a filmek technikai minőségén, és a vágási popmntatlanságok is szembetűnőek. Új és csábító lehetőség volt a videótechnika, de jelentősek voltak a kapcsolódó technikai hiányosságok. Ekkor indult sorvadásnak a ma ismét hódító Super 8-as filmtechnika. Volt egy átmeneti időszak is, amikor a S8-as filmre forgatott nyersanyagokat falra kivetítve videóra vettük és videón vágtuk meg. Ez is egy meglehetősen nehézkes és képminőséget rontó verzió volt.

Rendező
MALASITS Zsolt

1961-ben született Győrben. Képzőművészeti jártasságát szakkörök, stúdiók műhelymunkái alapozták meg. A festészet szabadsága Malasits Zsolt életének oda-vissza ható eleme. Sokat utazó, sokat látott művész, aki a szakmai tudását is öntörvényűen alakítja.

 

 
A művészeti főiskolát Finnországban végezte. Képeit áthatja a bátorság és az őszinteség, vizualitása tartalmi mondanivalót vállal fel. A színek és formák nemcsak szemet gyönyörködtetni akarnak, hanem gondolatokat ébreszteni is. Malasits Zsolt alkotói munkásságát áthatja az a szándék, hogy személyisége művész- és emberként megélt mindennapjai, festményei a "csak" képeit látó idegenhez is barátként közeledjenek. Ezt a hatást a tradícionális ábrázolási törvények újraértékelésével, az öntörvényűség felállásával erősíti munkáiban. Malasits Zsolt stílusa (melyet ő MODERN REALIZMUS-nak nevez) a szuggesztivitás érdekében elveti a tradícionális iskolázottság hűvös pantheizmusát, ezért roppant közvetlen, látszólag naív, ám átgondolt elemekkel építkezik képein. A meleg színvilág, a formanyelv a tiszta életre való vágyakozást jeleníti meg.
A HAL a legfontosabb szimbóluma, ami rendszeresen visszatér képein.
2004 - 2005 -ben fő témája a művészetében az erotika.

1998-ban megnyitja Győr történelmi belvárosában a MALASITS GALÉRIÁT, ahol jelentős magyar kortárs művészek, és saját munkái is megtalálhatók. 2000-ben megalakul a KORSZAKVÁLTÓ CSOPORT, amelynek alapító tagja és művészeti vezetője. A csoport 5x8 méteres ponyvaképeket fest, és szabadtéren évről évre kiállítja. 2000-ben a Győri Balett Angyalok című előadásának díszlettervezője.
2001-től festmények restaurálásával is foglalkozik. A papír képeket saját készítésű merített papírra festi.

Eladott képei megtalálhatók: Finnországban, Németországban, Spanyolországban, Japánban az Egyesült Államokban, Ausztriában és Mexikóban.

Kiállításai:
Győr 1985, 1993, 1995, 1998, 2000, 2001, 2004 - 2005 Győri Erotika Kiállítás
Budapest 1995, 19961998, 2000, 2005
Szentendre 1997, 1998
Svédország 2005
Finnország 1993, 1994
Austria (Bécs) 2005

További információk:

www.malasits.huElérhetőség
MALASITS Zsolt
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok
Film adatok

Rendező: MALASITS Zsolt

15 min. 1988 VHS, színes, szöveges, magyar nyelv

E-mail:

E-mail:

Operatőr: HARTYÁNDI Jenő

Vágó: HARTYÁNDI Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:0.18617 sec