www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 2
Látogatás: 1000
MEDIAWAVE'97 DÍJÁTADÓ ZÁRÓÜNNEPSÉG - GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKKEL
Átlag: 0 (0 szavazat)
MEDIAWAVE'97 CLOSING AWARD CEREMONY WITH ÁRPÁD GÖNCZ HUNGARIAN PRESIDENT
Magyarország
E-mail
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

A fesztiválzárón megjelent Göncz Árpád köztársasági elnök és Magyar Bálint kultúrminiszter is.

 

Kis háttértörténet:

A MEDIAWAVE'97 Fesztivál nagyon feszült légkörben jött létre. A fesztivált megelőző fél évben maximalizálódott a feszültség az önkormányzat és fesztivál között. Az országos média maximálisan kiállt mellettünk. Nagyon kemény cikkek és TV adások jelentek meg, az önkormányzat feljelentéssel fenyegetőzött. Korábban több retorziót alkalmazott velünk szemben, amelyeket mi a médiának elmondtunk, ebből pattant ki országos botrány. Ennek híre eljutott Göncz Árpád köztársasági elnökhöz, fővédnökünkhöz, aki bejelentette, hogy eljön a fesztivál zárónapjára és több eseményen résztvesz. Ez abszolút a legmagasabbszíntű kiállás volt a fesztivál mellett, a helyi hatalmasságok ellen.

Úgyhogy a képeken látható békés állapot a felszín, a kulisszák mögött érdekes dolgok történtek.

Pl. a fesztivál záróünnepséget megelőző zárófogadásra - teljes meglepetésünkre - szabályosan berontott a város politikusainak nagy része, a polgármesterrel az élen, akik természetesen előtte sosem jártak a fesztiválon (kivéve a polgármestert). Az egyikük meg is jegyezte nekem, hogy nem is gondolta, hogy ez egy ilyen jó és nagy fesztivál. Persze nem miattunk jöttek, hanem megtudták, hogy e fogadás végére érkezik meg köztársasági elnökünk. Mi mindenesetre nem hívtuk őket.

Árpi bácsi azonban karakán gyerek volt, nem állt velük szóba, hiszen miattunk jött. A polgármester hiába kerülgette, egy kézfogáson túl, több nem jutott neki, elfordult tőle. Velünk, vendégeinkkel, zsűritagjainkkal beszélgetett. És nagyon érdeklődött a fesztivál ujgur vendégei iránt. 

Aztán a díjátadó, záró ünnepség után, amikor meginvitált a nagy fekete autóba, hogy együtt menjünk át a romos zsinagógában kedődő gálaműsorra, kezembe nyomott egy faxolt levelet, amely az önkormányzat levele volt, amelyben figyelmeztették, hogy a fesztivál és a zsinagóga egy veszélyes hely. Nem javasolják, hogy eljöjjön. Nem csodálkoztam ezen, mert ekkorra már annyi mindent megértünk, hogy ez teljesen belefért. Árpi bácsi még biztonsági embereit (biztonsági szempontból) megizzasztva feljött az épület kupolájába is, megnézte az ott lévő kiállításokat (Cziráki Lajos helyi festőjét. Wu Jiang tibeti fetményeit), majd a további műsort is (Grencsó Kollektíva, Győri Balett).

Aztán köztársasági elnöki javaslatra ez év augusztus huszadikán kiskeresztet vehettem át a parlamentben, amit a helyi sajtó természetszerűleg nem írt meg.

De nem ksi eredménye is volt e látogatásnak. Már a fesztiváltzáró utáni hétfőn hívott a polgármester, hogy talán beszélgetnünk kéne. Álltam elébe. Innetől kezdve ugyan béke nem volt, de fegyverszünet igen. Bár még két évig jártam biróságra két újságcikk miatt az egyik köztisztviselő által indított polgári perben, ahol az egyikben másodrendű vádlott voltam Bihari László újságíró mellett. A másikat az újságíró megnyerte, a miénkben - több forduló után - döntetlen, azaz megegyezés lett a vége. A bírónő ügyesen rávezette a felperest, hogy nincs sok esélye és javasolta, hogy inkább üljünk le az akkor nemrég nyílt Rómer házban (nem tudva, hogy mi üzemeltetjük azt), és beszéljük meg a dolgokat, mert az egy jó hely.

Rendező
Hartyándi Jenő
Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

18 min. 1997 BetacamSP, színes, szöveges, Magyar nyelv, angol nyelv,

E-mail:

E-mail:

Operatőr: SZEPESI Gábor

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.28766 sec