www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 14
Látogatás: 4486
Legendás MEDIAWAVE koncertek - BALANESCU QUARTET (GBR) 1995
Átlag: 0 (0 szavazat)
Legendary MEDIAWAVE concerts - BALANESCU QUARTET (GBR) 1995
Egyesült Királyság / Magyarország
E-mail Kedvenc lista Jobb minőségben
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

2012 elején találtuk meg két kamera felvételét a legendás koncertről, amely a győri evangélikus öregtemplomban valósult meg.

E koncert volt a MEDIAWAVE Fesztiválok történetének első igazán híres, neves, nemzetközi szinten is élvonalbeli minőséget képviselői fellépője. A brit Balanescu Quartett abban az időszakban élte pályafutásának csúcsát, a maga sok szempontból behatárolhattalan, a klasszikus vonós négyes műfaját mindenesetre megújító, progresszív, politizáló szemlélettel. Amelyben fontos szerepe volt az együttesvezető, román származású Alexander Balanescu-nak, aki kelet-európai gyökerei miatt ismerte az errefelé dívó zavaros viszonyokat. A koncert a győri evangélikus öregtemplomban valósult meg, teltházzal és nagy lelkesedéssel. E koncert is hozzájárult, hogy országos szinten is kezdtek felfigyelni a fesztiválra, nemcsak a filmes színtéren.

Érdekes háttéremlék, hogy abban az időben az a hír játra, hogy e sikeres koncert után többet nem tehetjük be a lábunkat az evangélikus öregtemplomba, mert a közönség megszentségtelenítette a templomot azzal, hogy a második ráadás előtt erőteljes lábdobogással (a felvételen hallható) követelte vissza az együttest ismét a színpadra. Máshol, pl. a világ színpadain természetes és konszolidált módja ez a siker jelzésének. Na nem is a helyi papságnak volt ezzel baja, mert hiszen ők ott sem voltak, hanem a város egyik prominens kulturális vezetője hívta fel erre a kihágásra az egyház vezetőinek figyelmét. Ezzől a ponttól érzékeltük - egyre határozottabban - a város hivatalosságainak ellenérzését független fesztiválunkkal szemben, amely aztán 1997-98-ra csúcsosodott ki. Feljelentések, helyi médiából való kizárás, stb.

Egyébként a fesztiválnak ebben az évben a Lloyd épülete volt a központja, a romos zsinagógát még csak próbálgattuk kisebb-nagyobb koncertekre, performencekre.

Rendező
Hartyándi Jenő
Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

75 min. 1995 BetacamSP, színes, szöveges, angol nyelv, magyar nyelv felírattal

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Lengyel Sándor, Karmanoczky Andrea

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.38328 sec