www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 172
Látogatás: 41320
PART 2 - TICKMAYER & GRENCSÓ & GERÖLY TRIÓ (FRA/HUN) - MEDIAWAVE 2011
Átlag: 0 (0 szavazat)
PART 2 - TICKMAYER & GRENCSÓ & GERÖLY TRIO (FRA/HUN) - MEDIAWAVE 2011
Franciaország / Jugoszlávia / Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
16 szavazat
= átlag   = szavazatod

PART 2

 

Stevan Kovacs Tickmayer - zongora / piano (FRA/exYUG)

Grencsó István - szaxofon / sax
Geröly Tamás
- dob/ drums
A zongorista, bőgős és zeneszerző Kovács Tickmayer István - vajdasági magyar muzsikusként - a nyolcvanas években tűnt fel Magyarországon. Új zenei indíttatása, nem kis részt Szabados György hatására a kortárs magyar improvizatív zene felé is fordult. Amelynek - rendkívüli zenei adottságai révén - hamarosan hiteles előadójává vált. Grencsó István személyében megtalálta magyar társát, akivel több koncertet adtak itthon és Jugoszláviában (a részletes életrajzot lásd lent). 1990-ben duólemezük is megjelent "Chamber Music" címmel. A lemezt a közben Franciaországban európai hírű táncos/rendező/koreográfussá vált szintén vajdasági Josef Nadj, azaz Nagy József támogatásával jelent meg. Aki elcsábította "házi zeneszerző"-nek Tickmayert Franciaországba, a Theatre JEL-Orleanshoz. Tickmayer európai tanulmányai után ott vált az új zene Európa szerte elismert képviselőjévé. De ezzel egyúttal lassan szétfoszlottak magyar kapcsolatai.
2010 végén, a halványolú személyes kapcsolatok felújításaként Tickmayer kezdeményezte, hogy szívesen fellépne a MEDIAWAVE Fesztiválon. Először szólókoncertről volt szó, majd a szervezők kezdeményezték a régi magyar zenésztársakkal való ismételt együttműködést. Ezen ötlet jól érzékelhetően felizgatta a már több mint tíz éve - valamilyen félreértés folytán - egymással nem beszélő muzsikusokat. Mint kiderült mindegyikük vágyta volna rendezni a viszonyt, csak senki nem tette meg az első lépést. 
A létrejövő koncert így két részesség vált. az elsőben Tickmayer szólóban muzsikálta saját szerzeményeit. A második szettben a trió három nap közös próbáinak gyors eredményeit mutatta be.
"A koncert szomorú aktualitását az adta, Grencsó István révén tudtuk, hogy Szabados György, a magyar improvizatív zene atyja pár napja haldoklik. Ezen az estén a közös muzsika Gyuri bácsiért szólt. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az est során Tickmayer Öcsiben reinkarnálódott Szabados György szelleme, aki - mint a koncert közben sms-en kaptam a szomorú hírt - örökre eltávozot közülünk. A sikeres koncert után, a hír súlya alatt, letörten, félrevonulva ücsörögtünk a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában és emlékeztünk. Egy korty pálinkát löttyintetünk a kövezetre Gyuri bácsi előtt tisztelegve, majd a muzsikusok elhatározták, hogy maradnak egy napot és a másnapi fesztiválzáró, díjátadó ünnepségen eljátszanak egy számot Szabados György emlékére." (Hartyándi Jenő)
 
Előadókról:

Stefan Kovacs Tickmayer
A zeneszerző, több hangszeren játszó zenész, improvizőr és esszéíró Kovács Tickmayer István 1963-ban született Újvidéken, a Vajdasában, a volt Jugoszlávia területén, magyarnak. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik.

 

 

Zenei tanulmányai:
Zenei tanulmányainak első éveiben zongorán és bőgőn tanult Újvidéken. Később zeneszerzésből Rudolf Brucci-nál vizsgázott a Zeneakadémián, a hágai Konzervatóriumot Luis Andriessen és Diderick Wagenaar tanítványaként végezte Hollandiában. A rotterdami Konzervatóriumban Witlod Lutoslawki tanította, az ISCM Legyel Szekciójától ösztöndíjat kapott. 1997-től Kurtág Györggyel és Mártával tanul együtt, és Amszterdamban együtt zenél a Kurtág Six Pieces For Trombone & Piano világpremierjén.

 

Tevékenységek:
1986-ban, még diákként alakult a Tickmayer Formatio, klasszikus zenészek, új jazz és avant-garde rock előadók közreműködésével. A csapat 2001-ig aktívan működött, sok koncertfellépést és koreográfiát hagyva maga után. 

Három éven keresztül Tickmayer a New Symposium magazin szerkesztőségének a tagja, mely társadalmi kérdésekkel, művészettel, kultúrával foglalkozik Újvidéken. Ebben az időszakban segédkezett és szervezői feladatot is ellátott több kortárs művészeti, zenei fesztiválon. 1988-ban nyári művészeti táborban tanított egy improvizációs, zeneszerző táborban Szombathelyen. 

Hét éves együttműködésük alatt a legtöbb jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József (Joseph Nadj) világhírű koreográfus orleani új színházával, mint az együttes zenésze, zeneszerzője és hangmérnöke.

Tickmayer adaptálta a jól ismert regényt Aleksandar Tisma: The Book of Blam mint zenei színházi darab, amit 1997-ben mutattak be Amsterdamban. 

Gidon Kremer meghívása alapján Tickmayer a Kammermusikfest Lockenhaus 2003-as rendezvényén meghívott előadóként vett részt, csakúgy mint 2009-ben a Kremerata Baltica Festial siguldai eseményén, Lettországban ahol számos szerzeménye bemutatásra került, világpremierként. Az Art Omi-n is fellépett vendégelőadóként (USA, 1999) és a Civitella Ranieri Center-ben (Olaszország/USA, 2007).

Együttműködések:
Zeneműveit előadták többek között Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, David Geringas, Roman Kofman, Yuri Bashmet (karmesterként), Tatiana Vassilieva, Khatia, Bunaitishvili, Alexei Ogrintchouk, The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble, De Volharding, Seattle Chamber Players, Magyar Szimfónikus Zenekar, Le Concert Impromptu és még sokan mások is.

Improvizőrként és nem-klasszikus zemészként is sok zenésszel és zenekarral játszott együtt, például: Chris Cutler , Fred Frith , Robert Drake , Valentin Clastrier, Wu Fei, Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos , Grencsó Istvan, Dresch Mihály ; The Science Group (ő az egyik alapítótag és dalszerző is) és a Thinking Plague .

Számos zeneművet írt Iva Bittova, a Kremerata Baltica és The Netherlands Wind Esemble számára is.

 

www.tickmayer.com

 

 

GERÖLY TAMÁS

Geröly Tamás dobos, ütőhangszeres a Dresch Quartetben továbbá Szabados György zenekarában tűnt fel a 80-as években, de olyan korai jazz formációk is a nevéhez fűzednek, mint a pont Grencsó Istvánnal életre keltett, kőszegi Masina. A 90-es évek végétől a Dél-alföldi Szaxofon együttes zenészeként játszott sokat, illetve a Tartos zenekarban moldvai-gyimesi népzenét. Közreműködései közül kiemelkedőek Gadó Gáborral készített lemezei.

 

 

Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy egyre többet szerepel fiatal, pályájukat most kezdő, tehetséges zenészekkel, melyek közül napjainkban legjobban kiemelkedik a ZZAJ.

 

 

GRENCSÓ ISTVÁN

 

Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval tíz albumot jelentetett meg, közülük legfontosabbak a Plays Monk (1996), a Villa Negra (1997), a Fekete kenyér (1999), a 7 Ének az utolsó mohikánoknak (2000) és a Dream Car (2003).

 

 

Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett a marokkói gyökerű Gnawa Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral.

 

 

 

 

 

 

Rendező
Hartyándi Jenő

 

függetlenfilmes

MEDIAWAVE fesztiváligazgató


szül.:

Győr, 1956.03.13.


filmográfia:

katt ide!

  

e-mail:

hartyandi@gmail.com


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (4)
dokumentumfilm / zenefilm Nagy Péter (Magyarország)
Öregdiákok szombatja - Pannonhalmi Woodstock Figyelem! A hang nem végleges, csak kamerahang. A végleges hang később készül el. Yucky Stuff Gajdics Máté (basszusgitár) Surányi Márton (gitár) Gajdics Bence (dob) Fekete Dániel (gitár) nem bencés diák tag: Nagy Máté, Gajdics Balázs, Mikó Brigitta (tánc) A 2008 - 10B osztály tagjai. osztályfőnök Barcza István, Csertán Károly, Tóth J...


5 (13)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Kína / Magyarország)


0 (0)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Franciaország / Izrael / Törökország)
Az Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi nyitóestjének zárókomcertjét adta banda, majd később beszálltak a tábortűznél kialakuló slam poetry-s és zenei bemutatkozásba, amely során a Cafés & Citizenry - The Roma Origins projekt résztvevői ismerkedtek egymással. Különösen Duduval (Horváth Dániel) sikerült jól összejönniük. A zenekarról: A zenekar tagjai a 2009-es bulgáriai Rainbo...


5 (12)
dokumentumfilm / zenefilm Nagy Péter (Magyarország)
Öregdiákok szombatja - Pannonhalmi Woodstock Figyelem! A hang nem végleges, csak kamerahang! A végleges hang kikeverése későbbre várható. És még sokan mások Mohácsi Péter Feldhoffer Márton Ther Péter Pál Az együttes tagjai 2011 A és B osztály tanulói voltak. osztályfőnökök Kerekes Hubert OSB, Dejcsics Konrád OSB A bencés öregdiákok szombatja, nemcsak a találkozást, hanem a terv...


5 (4)
dokumentumfilm / zenefilm Nagy Péter (Magyarország)
Öregdiákok szombatja - Pannonhalmi Woodstock Figyelem! A hang nem végleges, csak kamerahang. A végleges hang később készül el. Balalajka Ther István Horváth Márton Viski Kornél Varga Kende 2007 A és B osztály tanulói osztályfőnök Szabó Zoltán A bencés öregdiákok szombatja, nemcsak a találkozást, hanem a tervezett tornacsarnok anyagi alapjainak összegyűjtését is szolgálta. Szomb...


5 (6)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Öregdiákok szombatja - Pannonhalmi Woodstock Credo Tóth József (ének) Ongjerth Richárd (gitár, vokál) Czigler Ágoston (ének, dob) Az 1972-es B osztály tanulói. későbbi nem bencés diáktagok: Becker Gábor (basszusgitár) Gegesi Mária (ének, hegedű, furulya) Domján Gábor (ének, húros hangszerek) Fodor Artúr (billentyűk) osztályfőnök Pintér Ambrus OSB A bencés öregdiákok szombatja, ...


5 (2)
kisjátékfilm Berecz Levente (Magyarország)
A feszültségoldás lehetséges módszere.


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Kína / Magyarország / Olaszország / Románia / Szlovákia)
A kezdés, próba és előadás hangulatok, riportok, vélemények... összefoglaló film a projektről. ÚJ KÁVÉHÁZI HANGULATOK - a roma zene progresszív újraértelmezése - CAFÉS & CITIZENRY - THE ROMA ORIGINS MONOSTORY ERŐD Komárom, Hungary MEDIAWAVE International FIlm and Music Festival záró ünnepség / closing ceremony 27-30 April, 2012. április 27-30. támogató / supported by EUROPE...


5 (1)
kisjátékfilm KASZA András (Magyarország)
Egy vasútállomás dolgozói, egy lányra lesznek figyelmesek, kicsit más, mint a többek. De ki ő, hova akar utazni, és miért tölti minden napját az állomáson, talán elmebeteg? De ő csak kitartóan vár, és hiszi, hogy eljön az ő vonata. Tudja, hogy jobb helyek várnak rá, élni akar a lehetőséggel. De ezt nem tudja mindenki.


4.9 (15)
kisjátékfilm Réti Benedek & Dosztár Bence & Szalai János (Magyarország)
Stábunkkal a győri Műhely c. szépirodalmi folyóirat számárá készítettünk reklámfilmet. Érdekes helyzetekből próbáltuk felvenni azt, ahogy mi látjuk az olvasási szokásokat. A MŰVET egy napi kemény küzdelem eredményeként hoztuk létre. Eredetileg más tervvel készültünk, de az egyszerű falusi emberek hozzáállása miatt meghiúsult. Második alkalommal az analóg felvételt nem tuduk ren...
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

38 min. 2011, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Dömötör Péter, Bojtos Dávid, Szalai Zsolt

Zeneszerző: Kovács Tickmayer István, Grencsó István, Geröly Tamás

Vágó: Hartyándi Jenő

Szereplők: Hang, Sound by: Jörg Tibor,

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.74179 sec