www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 105
Látogatás: 27196
Batarita Társulat: ÉVSZAKOK - TAVASZ - MEDIAWAVE 2010 - János webTV
Átlag: 5 (1 szavazat)
Batarita Company: SPRING - MEDIAWAVE 2010 - János webTV
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
1 szavazat
= átlag   = szavazatod

Bata Rita táncművészete, egykori győri lakosként, a MEDIAWAVE Fesztivállal párhuzamosan nőtt, nőtt, nődögélt és fonódott össze a fesztivállal, miközben kikerülhetetlenné vált itthon és nemzetközi porondokon.

Tavasz című darabjának bemutatóját a 2010 évi őrségi MEDIAWAVE SZELEKTÍV zárónapjára terveztük a szlovén-osztrák-magyar hármashatár természeti körülményei, fái közé, fáira.

Az egy neppal előtte megérkezett országos itéletidő mindezt megakadályozta, ezért az előadás az őriszentpéteri malom emeletén lett megvalósítva.

 

Batarita Társulat: ÉVSZAKOK - tavasz, nyár, ősz, tél, tavasz...

 

 

EMBER, s annak rezdülései az idő végtelen, változó és megújuló körforgásában.

 

Tér-specifikus előadássorozat 1. része

 


Tavasz ragyog,
Kibuggyan a könny, mely a csalogány
szemébe a bús, téli éjszakán
beléfagyott.

(Tavasz - Ariwara no Narihira)

 


Koreográfia, tánc, dìszlet: Batarita
Jelmez: Hornyák Istvén
Zene: Kerek István

 

Fotó: Pettendi Szabó Péter
Külön köszönet: Pintér Gábor

 

Az előadássorozat minden része egy különleges helyszìnhez kapcsolódik a természetben. Újrajátszás esetén a darab tökéletesen idomul az új helyszìn sajátosságaihoz.

 


Bata Rita koreográfus, táncos, rendező. Az ösztöntánc művésze, aki minden külsőséget lenyúzva a testéről fejezi ki érzelmeit, keresi az igazságot. Művészete egyedi. Fájdalmas és testi.
2001-től rendszeresen szerepel külföldi fesztiválokon, vesz részt workshopokon és táncszínházi kurzusokon. 2003-ban, a lengyelországi Kaliszban megrendezett XI. Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon elnyerte a legjobb koreográfusnak járó I. díjat Tiéd…?! című duettjével. Majd egy ösztöndíjjal Párizsban dolgozott a Cie Ixkizit társulattal és Bécsben tanult a DanceWeb nemzetközi rezidens programja keretében.


Utazásai és tanulmányai során kirajzolódott, hogy a koreográfushoz a távol-keleti formavilág, mozgás-stílusok, irányzatok állnak közel, melyek közül a butoh táncban találta meg a számára legideálisabb kifejezési formát. Köszönhető ez olyan világhírű mestereknek, mint Carlotta Ikeda, Ko Morubushi, Yoshito Ohno akiktől nemcsak technikát, hanem a butoh filozófiáját is megismerhette.
Az elemit és zsigerit megragadó butoh tánc iránti elkötelezettsége 2005-ben egészen a technika és egyben filozófia forrásáig, Japánig vitte a koreográfust egy nemzetközi koprodukcióban való meghívásra. Ezt követte az UNESCO Aschberg ösztöndíj Thaiföldre, majd kagura tanulmányok Franciaországban, 2008-ban Yokohamában a Kazuo Ohno táncstúdióban töltött néhány hónap és újabb kagura tanulmányok Masudában.


A koreográfusnő a 2009/2010-es évadban rendezői munkájával az Operaházban debütált, majd szólóestjével Bangkokban és Tokióban vendégszerepelt. Mindezek mellett 2003-tól a Zeneakadémián tanít Színpadi mozgást operaénekeseknek és rendszeresen tart workshopokat Ázsiában és Európában.

 

Rendező
Tóth János

A szentgothárdi Tóth János egészen sajátos jelensége a magyar kulturális életnek. Ahol megjelenik, elég gyorsan kamerát emel a szeméhez és gyakorlatilag folyamatosan rögzíti az eseményeket. Legyenek azok szervezett események (koncertek, színházak. stb.) vagy spontán alakuló akciók, hangulatok.

 

 

Még annyit János módszeréről, hogy képes egyvégtében 6-8 órát is rögzíteni, ami egyébként nagyon fárasztó dolog. Valószínűsíthető, hogy birtokában van és egyre gyülelmlik a harmadik évezred első 10 évének civil kulturális élete, amelynek értéke egyre nagyobb lesz.

 Elérhetőség
János webTV
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm / táncfilm Silló Sándor (Magyarország / Törökország)
A zenei műhely vezető Montanaro nehezen tudta beilleszteni a késve érkező kurd zenekat a műhelybe, akik előtte még sosem jártak Európában. A karsi (kelet-Törökország) Európa Filmfesztiválon (2003) fedeztük fel őket, amikor egy vendégeknek szánt buliban hallottuk meg az énekes és töröksipos, furulyás Rasim Kaya izgalmasan lüktető előadását, amely eretedi kurd népzene. Aztán elhívtuk őket...


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Silló Sándor (Franciaország / Lengyelország / Magyarország / Oroszország / Szerbia)
vezető: Miquéu Montanaro (FRA) résztvevők: Dikanda együttes (POL) Paniks együttes (SRB) Écsi Gyöngyi (SLK) - ének Bognár Szilvia (HUN) - ének Szania Iszmagilova (baskir/RUS) - ének Majoros Gyula (HUN) - duda Montanaro nagyon szereti a workshop műfajt. Több éve kísérletezik fesztiválunkon is különbözõ zenészekkel. Úgy érezzük most egy nagyon erõs csapatot kapott szárnyai alá...


5 (11)
dokumentumfilm LÁSZLÓ Gábor (Magyarország)
Dokumentumfilm a sváb kitelepítésről.


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Lengyel Sándor (Románia)
A mosonmagyaróvári Néptánctalálkozó 1993. december 27-én volt. Halmágyi Mihály és felesége, Gizi néni az autentikus gyimesi népzene nagy alakjai voltak, sajnos már egyikük sem él.


5 (17)
dokumentumfilm / zenefilm Bérczes László & Hartyándi Jenő (Magyarország)
Cseh Tamás 2006 őszi, utolsó Bakáts-téri koncertje (Másik Jánossal) és az előtte készült riport. Ezután is lépett még fel egy-két szám erejéig, de ez volt az utolsó egybefüggő koncert és egyben búcsú a közönségtől... A koncert és az előtte készült riport a Duna Televízió és MEDIAWAVE Alapítvány archívumában maradt fenn. Mikor - 2009 őszén - Bérczes Lászlóban megfogalmazódott a ...


5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm SILLÓ Sándor (Magyarország)
JAMES BLOOD ULMER BLUES EXPERIENCE & KEMA JAMAL (USA) Művészetek Szentélye (volt zsinagóga), Győr, 2001. április 30. James Blood Ulmer az amerikai fekete jazz elsővonalas, stílusalkotó muzsikusa. A hatvanas-hetvenes évek fordulóján robban be az érdeklődés középpontjába stílusteremtő törekvéseivel, amelyek a mai napig is erőteljesen hatnak a jazz és a rock határterületei felé mozgó fiatalabb zenészgenerációkra...


4 (1)
dokumentumfilm / kísérletifilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
A Bárka Színház 2010. január 22-i Cseh Tamás emlékestjéhez készített zárófilm életrajzi fotóválogatás variációja.


3.8 (4)
LAMM 1999
kisjátékfilm CS. NAGY Sándor & PÓLIK József (Magyarország)
Bűnt követtem el? Lamm nem tud választ adni erre a kérdésre. De talán ez már nem is számít. Hiszen tévedés történt és most elutazhat a városból. Nem a csillárra gondol, nem a hóhér tekintetére a kocsmában, hanem a nőre, aki az utolsó éjszakán pofon ütötte őt, a nőre, aki most mozdulatlanul fekszik a fal előtt, mozdulatlanul, akár a kavics. Ez lenne a büntetés? Nem, ő sohasem tu...


3.2 (5)
kísérletifilm NAGY Péter (Magyarország)
Szombathelyi László korán elhunyt szobrászművészt rendhagyó portréja, filmtöredékek felhasználásával.


0 (0)
kisjátékfilm / kísérletifilm Csóka Miklós & Németh Gergő (Magyarország)
Egy kislány elindul valahova, a kamera pedig hátrafelé mozog és felfejti az előzményeket. S8mm film+videó kombinációja.
Film adatok

Rendező: Tóth János

30 min. 2010, színes, szöveg nélkül

Forgalmazó: János webTV

E-mail:

Operatőr: Tóth János (János webTV)

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.30799 sec