www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 131
Látogatás: 16785
HÁBORÚ, HÁBORÚ, HÁBORÚ... 1792-1815 - FRANCIÁK MAGYARORSZÁGON, 1809 Nemzetközi Konferencia 2.
Átlag: 4.5 (2 szavazat)
WAR, WAR, WAR... 1792-1815 - FRENCH IN HUNGARY, 1809 International Conference 2.
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
3 szavazat
= átlag   = szavazatod

„Háború, háború, háború… 1792-1815”

 
Előadó:

 

PROF. DR. HABIL. ZACHAR JÓZSEF D. SC.
BTK Modernkori Magyar Történelem Tanszék

egyetemi tanár, Eger, nyugalmazott ezredes
  

A Győri Városi Levéltár több neves országos intézménnyel összefogva, 12. alkalommal szervezett tudományos konferenciát a MEDIAWAVE keretében. A napóleoni háborúk 1809-ben érték el Magyarországot és ezen elhíresült győri csata 200. évfordulója adja a konferencia témáját, neves haza és külföldi előadók részvételével.

A szervezők a korábbi gyakorlatnak megfelelően nem pusztán csak a konkrét eseményekkel kívántak szembesülni, de bemutatták azt a korszakot, amely végül elvezetett a győri csatához. Kiemelt jelentőséget tulajdoníttak az ide vonatkozó új kutatási eredményeknek, és fontosnak tartták olyan nemzetközi kutatók bemutatkozását is, akik e korszak szakértői és az európai történetírásba ágyazva mutatják be az eseményeket. Kiemelt figyelmet szántak az utolsó nemesi felkelés ismertetésének. A konferencia jó alkalmat teremtett arra, hogy rehabilitálják az elhíresült „győri szégyen”–ként bevonult győri csatát és nemcsak a történeti vonulatot kívánták megjelentetni, de rávilágítottak a korszaknak a magyar irodalomban betöltött szerepére is.

Az első nap, a Győri Városháza Dísztermében, elsősorban nagyközönségnek szánt, közérthető előadásokat tartalmazta. A szaktudományos hadtörténeti előadások – másnap – a Komáromi Erődben voltak.

„Nemesi felkelés vagy insurrectio az 1809-es győri csatáig létező fogalom. A nemesi birtokhoz eleitől fogva hozzátartozott a honvédelmi kötelezettség. Régen, ha a haza veszélyben volt, a véres kard szertehordozására indultak a nemesek a hadba…”

 

Fővédnök:
Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy, főigazgató

 

Szervezők:

Győr Megyei Jogú Város Levéltára
Monostori Erőd Komárom
MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Magyar Országos Levéltár
Xántus János Múzeum

Támogatók:
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
 

 

Előadók, előadások:

Vladimir Seges (Pozsony): Az insurrekció és a polgárőrségek a napóleoni háborúk idején
Robert Quvrard (Bécs): Eugène de Beauharnais herceg és az 1809-es hadjárat.
Philippe Royezredes, hadtörténész (Párizs)
Henri Ortholanezredes, hadtörténész (Párizs)
Dr. Tóth Ferenc: Magyar Napóleon szolgálatában
Kozicz János: A kecskeméti nemesi bandérium 1809-es zászlaja
Dr. Pandula Attila: Tarsolyok (az utolsó) nemesi felkelések idején
Dr. Lenkefi Ferenc: Péchy Mihály győri várparancsnok ostromnaplója 1809. 06. 13-22.
Varga Ákos András: Megváltozott hadviselés – Polgárok fegyverben
Bednárcsik Gábor: A kismegyeri major épületének, valamint környezetének elemzése építészeti szempontból
Krisch András: Francia megszállás Magyarország szabad királyi városaiban
Winkler Klára: A Pándzsa patak átjárhatóságának rekonstrukciója a Győri-csata idejére
Dr. Csikány Tamás: Komárom 1809-ben
Dr. Winkler Gusztáv: A győri sánctábor kutatása és felmérése, az erődök rekonstrukciója
Ferdi I. Wőber: A Napóleoni korszak új kutatási eredményei Magyarországon
Tordai Rita: Amikor a császár nem a csatatéren hódít – Napóleon és a nők
Katona Csaba: A konyaktól Naplajosig – császár interpretációi, avagy … sajátos utóélet
Dr. Hahner Péter: Európa 1809-ben
D. Dr. Négyesy László:A kecskeméti nemesség az 1809 évi insurrectióban.
Lukácsi Zoltán: Napóleon a katolikus prédikációkban
Dr. Soós István: József főherceg nádor és a győri csata
Kapiller Imre: „A léleknek erei bennem meglankadtak”… (Egy felkelő főhadnagy viszontagságos élete és halála)
Dr. Beke Margit: Habsburg – Lotharingiai Károly Ambrus esztergomi érsek
Dr. Ódor Imre: A somogyi nemesi felkelő lovasezred és az 1809. évi nemesi felkelés
Márfi Attila: Kultusz, emlékezet, a francia emlékmű Pécsett
 

Rendező
Bana József

Budapest, 1956. április 29.

 
Szüleim:

Bana József nyugdíjas középiskolai tanár, Belovicz Edit középiskolai tanárnő, kollégiumi igazgató.

 
Tanulmányaim:

a győri Révai Miklós gimnáziumban érettségiztem (1975), majd a Szombathelyi Tanárképző Főiskola történelem-népművelés szakán szereztem diplomát (1980), legvégül az ELTE Bölcsészettudományi Karán (1990) a levéltárszakot végeztem el.

 
Munkahelyeim:

1975. október 1-től a Győr-Sopron Megyei Levéltárban dolgoztam, majd 1993-ban az újjáalakult Győr Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatójává választottak.
 

A Soros Alapítvány támogatásával (az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete irányításával) 1991-ben indított országos kutatásban, az 1956-os forradalom és szabadságharc Győr-Sopron megyei adatainak feltárásával foglalkoztam.
1996-tól szerkesztem a Révai Új Lexikon Győr és - Moson megyei településtörténeti szócikkeit. A Győri Múzsa című kulturális folyóiratnak 1998-től rovatszerkesztője és munkatársa voltam. Kezdeményeztem a lap újraindulását és a kiadását vállaló alapítvány elnökévé választottak.
 

A Győri Tanulmányok (Győr Város Tudományos Szemléje) felelős szerkesztője vagyok 1995-től. A 16. számtól szerkesztem, és eddig 29 kötet szerkesztői teendőit láttam el, ebből a leghíresebb a 18. dupla kötet (Győr 1956 I-II. Győri Tanulmányok 18. Győr, 1996.). A folyóirat keretében életre hívtam a „Győri Tanulmányok Füzetek sorozatot”, amely eddig 13 kiadványt eredményezett. A levéltári szakmai kiadványok számára megalapítottam a „Városi Levéltári füzetek” sorozatot, melynek eddig 10 kötete jelent meg.

 
Számos nagyszabású kiállítás fűződik nevemhez, így az 1956-os forradalom tiszteletére megrendezett megyei vándorkiállítás (1993), vagy a II. világháborús győri emlékkiállítás (1995), az 1998-as országos győri Baross kiállítás, vagy a török alóli felszabadítás 400. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás szintén 1998-ban. Az 1956-os forradalom 50. évfordulója tiszteletére nagyszabású kiállítást, egy Győr 1956 honlapot és egy nemzetközi konferenciát szerveztem. Fáradozásomat az önkormányzat 2007-ben emlékéremmel jutalmazta meg. Cikkeim, tanulmányaim 1987-óta rendszeresen jelennek meg, a helyi- és országos lapokban, folyóiratokban.

 
A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) gyulai vándorgyűlésén 1999-ben az egyesület választmányi tagjává választottak meg. Itt főként a szakmai kiadványi ügyek lebonyolításával bíztak meg. Az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa (ÖLT) 2002-ben a Hajdúszoboszlói tisztújító értekezletén szintén a választmány tagjává választott. 2007-ben a Richter János Archívum Alapítvány elnökévé választott meg.

 Elérhetőség
Bana József
Győr Város LEVÉLTÁRA
E-mail:
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (2)
zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Orsós Ervin - ének, gitár Bogdán Sándor - kanna, éneke Orsós Tibor - ének, kanál Orsós György „Bubu” - cayon, ének A fiúk Kisharsányban is "villantottak", az Ördögkatlan Fesztivál vasárnapi zárónapján. Táncra perdítették a helyi és környező településekről külön buszokkal is érkező közönséget. Vasárnapra a városi közönség nagyrészt haza távozott, de eddigre érett be,...


5 (4)
Szél 1996
kisjátékfilm IVÁNYI Marcell (Magyarország)
1994 decemberében egy kurzuson Bíró Yvette azt a feladatot adta, hogy írjunk rövidfilmet Lucien Hervé Három asszonyság (Audincourt, Franciaország) című 1951-ben készült fekete-fehér fotójára. A képen három asszony áll egymás mellett a faluszélen. Mindhárman egy irányba néznek, valahová a képen túlra. A film hatperces snittben mutatja meg azt, amit nem látunk a Hervé-fotón.


3 (2)
zenefilm Hartyándi Jenő (Csehország / Magyarország / Szerbia / USA)
A chicagóból származó és a speciális chicagói bluest képviselő Rene Trossman 2008 nyarán tartott először blues workshopot a MEDIAWAVE keretein belül. Akkor Ravazdon. A felvételek az archívumban elélhetők. vezető: Rene Trossman - gitár, ének (USA) résztvevők: Dankovszky Áron & Zombori Gábor - gitár (HUN) Gunyhó Kolos - szájharmonika (HUN) Krunoslav Virovac - basszusgitár (SRB) Jaromír Pavelka ...


1.5 (2)
zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Horváth Péter - kanna, ének Suhay Vilmos - gitár, ének A csornai Romungro fiúk, akik nagy tisztelői a Fláre Beás Bandának, a Passport Control Zenei Workshop tagjaként, Ferenczi Gyuri vezénylatével napközben próbáltak, este pedig hol a kocsmában, hol a táborban muzsikálta, fáradhatatlanul. E koncert a tornateremben volt a fesztivál nyitónapján, programon kívül színtén.


0 (0)
dokumentumfilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Az építészműhely - tábor alatti - első megvalósult közös projektje a kocsmaudvaron lévő tekepálya átalakítása volt. A felvételek az esti zenés nyitón készültek. Klarinéton Takács Tibor "Faki" játszott Szabadkáról és nem tudni ki dobolt. A műhely vezetőtanára: Katona István építész, Széchenyi István Egyetem (Győr) Résztvevők: a győri Széchenyi István Egyetem Építészmérnök karána...


0 (0)
dokumentumfilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
A rövid dokumentáció a PASSPORT CONTROL 15 Nemzetközi Fotó Műhely (MEDIAWAVE Nyári Művéseti Tábor) munkájába enged bepillantást. E film Kapolka Gábor (a műhely egyik tanára) bemutatkozó workshopját mutatja, ahol a résztvevőknek a padlóra elhelyezzett fotós könyvekből kellett egy szimpatikus fotográfiát kiválasztani és arról véleményt formálni. E foglalkozás a tábor nyitónapján zajlott...


0 (0)
zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
A magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője Dresch Mihály, aki az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, hanem megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához...


0 (0)
zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország / USA)
Rene Trossman - ének, gitár Dankovszky Áron - gitár Zombori Gábor - gitár Ferenczi György - basszusgitár Valastyán Tamás - dob Rene Trossman egy következetes ember. Következetes, hisz amikor az értékek bomlását látja, elhagyja hazáját, egy jobb, egy tartalmasabb, egy másik élet reményében. Az okok, amiért e lépésre rászánta magát: az Egyesült Államokban tapasztalható „kul...


0 (0)
dokumentumfilm Hartyándi Jenő (Magyarország / Spanyolország)
Joan, katalán mester egyensúlyozó játékszobrait Boka Gábor fedezte fel valahol a nagyvilágban és ajánlotta nékünk. Azóta több alkalommal meghívtuk őket fesztiváljainkra és ajánlottuk őket partnereinknek is. Az Ördögkatlan Fesztivál egy csendes délutánján akadt időm, hogy rögzítsem használatukat, működésüket. Az esközeli időpontokban ez nehéz lett volna, mert a tömegtől nem látszottak volna...


0 (0)
dokumentumfilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
A rövid dokumentáció a tábor/workshop eleje állapotot mutatja, amikor még csak erős gondolkodás zajlik a megvalósítandó projektverziókról. A műhely vezetőtanára: Katona István építész, Széchenyi István Egyetem (Győr) Résztvevők: a győri Széchenyi István Egyetem Építészmérnök karának különböző évfolyamos hallgatói Bartha Zalán (Kézdivásárhely, Románia) Béres Csaba (Zalaegerszeg)...
Film adatok

Rendező: Bana József

26 min. 2009 DVD, színes, szöveges, magyar

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Hermann Miklós, Szollinger István

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.4251 sec