www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Nézettség: 0
Látogatás: 126
ÍGY KEZDŐDÖTT... májusfa öltöztetés és állítás, moldvai csángó lánykérő - MEDIAWAVE 2013
Átlag: 0 (0 szavazat)
BEGINING - maypole & Moldavinan wedding - MEDIAWAVE 2013
Kína / Magyarország / Románia
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Elsősorban a MEDIAWABE Együttlétre korán érkező vendégek számára szerveztük az április 30-i nap hagyományőrző jellegét megmutatandó májusfaállítást, amely aztán némileg összefolyt az egész rendezvényt átszövő, sok programpontból álló moldvai csángó magyar programmal, amely a nyitónap egy lánykérővel indított.

 

A májusfát Tóth Tamás ácsi képzőművész barátunk biztosította és meggyőzött bennünket, hogy ha már erdelyéből helyben vágja ki a fát, azt ott is kell felöltöztetni az általa üzemeltetett, magtárból átalakított kávéházban és udvarán. Finom helyi pálinkákkal és borokkal fogadta a meglehetősen nemzetközi csapatot, akik közül a Kelet-Tibetből érkező, nási nemzetiségű muzsikusok közül ketten tevékenyen is beszálltak a májusfa öltöztetésbe. Pontosabban saját hagyományaik szerint énekeltek mellé. A májusfa diszítés helyi és ősi hagyományaiba Sister Márta vezette be a társaságot.

 

Az út célja a nemzetközi csapat első napi összerázása, ismerkedésének segítése volt. Ami olyan jól sikerült, hogy az Ács és Komárom közti 10 kilómétert lovaskocsikon leküzdve és a májusfát a fesztivál lányai tiszteletére felállítva, a moldvai csángó adatközlők a nási énekesnőt beépítették a lánykérés folyamatába. És ne feledkezzünk meg a győri Csángálló zenekar és a klézsei Hodorog András gyors zenei egymásratalálásáról sem. És egyben megkezdődött a moldvai táncok elsajátítása is, amelynek aztán később nagy szerepe lett a MEDIAWAVE-t záró moldvai lakodalmas megvalósításában is.

Rendező
Hartyándi Jenő

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

20 min. 2013, színes, szöveges, magyar nyelv

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Dömötör Péter

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:0.30187 sec