www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 37
Látogatás: 51307
A HÓ VÁROSA - Orhan Pamuknak ajánlva
Átlag: 0 (0 szavazat)
CITY OF SNOW
Magyarország / Románia / Törökország / Ukrajna / USA
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Hatalmas - filmdíszletnek is beillő - pelyhekben hulló hó fogadta az első munkanap a Kelet-törökországi Kars városában a PASSPORT CONTROL 4. Nemzetközi Film és Fotó Műhely résztvevőit.
A győri MEDIAWAVE Alapítvány és az Ankara Film Association közös szervezésében húsz, többségében magyar fiatal filmes, fotós, muzsikus és táncos érkezett e történelmében és jelenében is izgalmas területre, hogy török társaikkal együtt filmeket, fotókat készítsenek.
Érdemes elhelyezni e távoli, Magyarországtól 3000 kilométerre lévő, nálunk alig ismert várost térben és időben. E lépten-nyomon mitologikus időket idéző Kars és környezete a Kaukázus déli lejtőinél, az Ararát hegy közelében található. Ma többségében a törökországi kurd kisebbség lakja, számtalan kaukázusi néptöredékkel vegyesen. A stratégiailag fontos terület ma a médiafigyelem középpontjában áll a felújult török-kurd konfliktus nyomán, amelynek hátterében elsősorban nem etnikai problémák, hanem az amerikai-török hatalmi játszmák húzódnak.
Kars városában játszódik a 2006. évi irodalmi Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk „Hó” című regénye (magyarul is olvasható), amely erőteljesen felkavarta a török közvéleményt. A szerzőt csak a világméretű tiltakozás mentette meg a börtöntől. A várost két magyar 48-as honvédtábornok védte (Kmetty György és Guyon Rihárd) – sikerrel – Ismail és Kursid pasa néven a krimi háborúban.
A magyar filmesek kész filmtervekkel, előre megírt szinopszisokkal érkeztek a városba (ha érdekelnek a workshop tagjai és szinopszisaik kattints ide!), amelyek többségét – az előre nem ismert környezeti viszonyok okán – az első napokban át kellett írni és a valós helyszínekre illeszteni. A magyar film körmeiket meresztgető legfrissebb generációját, az eggyel előttük járó, de már nemzetközi hírű filmrendező, Török Ferenc vezette és látta el hasznos tanácsaival. A fotósokat Szabó Péter fotográfus vezette be az ilyen speciális közegben való fotografálás rejtelmeibe.
A filmek szereplői, gyártást segítő hátterei török és kurd emberek voltak, valamint az Ankara Film Association szervezésében párhuzamosan zajló, utazó „FESTIVAL ON WHEELS”, 13. Európa Filmfesztivál, amely Ankara – Kars – Samsun – Sarajevo útvonalon halad, helyszínenként 6 napon át terjesztve az európai filmkultúrát. 
Röviden a végeredményről: a workshop ideje alatt 6 kisjáték és kísérleti filmet sikerült leforgatni S8mm-es filmtechnikára (a Kodak Hungary támogatásával), valamint további három kisjáték, több dokumentumfilm és klip készült videotechnikára, amelyek hívása és vágása jelenleg zajlik és remélhetőleg az év elejére elkészülnek a kész produkciók.
A fotósok megszámlálhatatlan képet készítettek a városban és kis kurd falvakban, amelynek egy szelektált változata már látható a MEDIAWAVE Fesztivál fotógalériájában. (Ha érdekelnek a művészi, dokumentum és hangulat fotók, kattints ide!!!) Ugyanitt a Passport Control fül alatt olvasható a „Karsi napló” (fotómellékletekkel), valamint pár nap múlva felkerül a résztvevők élményeit, véleményeit tartalmazó, a forgatási körülményeket bemutató werkfilmek, filmtrailerek és a már elkészült rövidfilmek. 
A MEDIAWAVE Fesztivál nemcsak a PASSPORT CONTROL 4. workshopot valósította meg Kars városában, hanem a fesztiválszervezők kérésére filmvetítést is tartott, valamint magyar zenekart és néptáncosokat is vitt magával a fesztiválra. A devecseri Fláre Beás cigány banda, Kovács Norbert ’Cimbi’ és Deésy Gábor ’Kacsa’ néptáncosok, három hivatalos és számos más koncertet adtak a fesztivál keretében, kis kurd falvakban és iskolákban. Nagy népszerűségre tettek szert a régióban. Egyik – még nem kész – dokumentumfilm épp az ő szemüvegükön keresztül mutatja be az ottani világot. Az egyik cigány muzsikus egy idő után megjegyezte, hogy milyen érdekes, hogy Magyarországgal ellentétben ott sosem érezte, hogy megkülönböztetik őket cigányságuk okán, ellenben sok szeretetet és vendéglátást kaptak, amely nagyon meglepte őket.
Egyik filmes fiatal jegyezte meg találóan, hogy hacsak fele lenne igaz annak, amit a csapat vendégszeretetben, barátságban és segítőkészségben kapott a helyi emberektől, akkor is erősen át kell értékelni a magyaros vendégszeretet mára kissé megkopott fogalmát.
A film a meglehetősen egyedi MEDIAWAVE turné filmes, fotós, muzsikus és táncos tagjaival készült interjúk, filmtrailerek, werkfilmek és fotókat tartalmazza.

Rendező
A HÓ VÁROSA - Orhan Pamuknak ajánlva
Hartyándi Jenő

1977 óta foglakozik filmezéssel. Számos dokumentum-, kísérleti-, tánc- és kisjátékfilm készítője. De dolgozik mások filmjeiben operatőrként is. Filmjei szerepeltek és díjat nyertek az Országos Függetlefilm Fesztiválokon, a Magyar Filmszemléken, és nemzetközi fesztiválokon.

Fontosabb filmjei:
Hartyándi Jenő-Nesztor Iván: EGYKOR A GYIMESBEN JÁRTAM (1.díj - Országos Néprajzi Szemle, 1992)
Grencsó István-Hartyándi Jenő: VALAHOL KÖZÉP-EURÓPÁBAN (Országos Független Film és Video Fesztivál díjazottja, 1993)
Villányi László: A LILIOM HANGJA (két különdíj - Országos Függetlenfilm Film és Video Fesztivál, 1993 /a film operatőre/)
Szolnoki József-Hartyándi Jenő: MADARAK (különdíj - az Országos Független Film és Video Fesztivál, 1993)
Hartyándi Jenő: KISÖRSPUSZTA (legjobb dokumentumfilm - Országos Független Film és Video Fesztivál, 1994)
(legjobb szociografikus dokumentumfilm - Magyar Televízió díja MEDIAWAVE'94)
Villányi László: REJTŐZKÖDÉSEK (3.díj - Országos Független Film És Video Fesztivál, 1995)
(a zsűri különdíja - MEDIAWAVE'95 /a film operatőre/)
Hartyándi Jenő: GYIMESI FILM-ÜZENET (1.díj - Országos Néprajzi Szemle, 1996)
(3.díj - Országos Függetelen Film és Video Fesztivál, 1996)
Hudi László-Hartyándi Jenő: A HÁROM NŐVÉR (legjobb színészi telj. film - Országos Füg. Film és Video Fesztivál, 1996)
(Silver medal - Independent professional kategória fődíja, Brno16, 1996)
(Magyar Filmszemle versenyprogram, 1997)
Hartyándi Jenő: „NA, EZ A LAJKÓ FÉLIX!“ (Magyar Filmszemle versenyprogram, 1998)
Hartyándi Jenő-Villányi László: „A FLAMINGÓ TÉRDE“ – Tolnai Ottó portré
(Magyar Fillmszemle versenyprogram, 2002Elérhetőség
HARTYÁNDI Jenő
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

52 min. 2007 DV, színes, szöveges, magyar nyelv, angol felírattal

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Ambrus Emese, Hartyándi Jenő

Zeneszerző: Sarikamis Band, Fláre Beás band

Vágó: Hartyándi Jenő

http://www.mediawave.hu

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.42209 sec