www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Nézettség: 0
Látogatás: 31
GYIMESI BÁL - az első gyimesi táncház a román forradalom után
Átlag: 0 (0 szavazat)
GAME OF GYIMES - first "gyimesi" folk dance party after the Romanian revolution
Magyarország / Románia
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Az első gyimesi bál a román forradalom után, 1990-ben.

A forradalom előt elképzelhetetlen volt, hogy gyimesi népzenészek és táncosok Magyarországra jöjjenek Romániából. A Ceausescu diktatura erőteljesen akadályozta ezt. Olyannyira, hogy magyarok sem mehettek át a Gyimesi hágón, ahol szigorú ellenőrzés volt a vonaton, buszon, autóuton. Néhány bátor néprajzos csúszott csak átt néha álruhában rendes uton, páran a Kárpátok bérceit megmászva, de előbb utóbb mindegyikük lebukott, mert hiába bújtatták őket a helyi ismerősök, azért a hír terjedt a zárt közegben és valaki jelentett a szekunak.

Emiatt volt fontos ez az első alkalom, mert ekkor találkozhatott először a magyar érdeklődő a gyimesi csángók különleges, zártságában rengeteg ősi magyar elemet (nyelv, zene, tánc, szokások) megőrző kultúrájából.

Olyan legendás - a gyimesi népzene aranykorát képviselő - muzsikusok ülnek itt együtt a színpadon (Halmágyi Mihály, Zerkula János, Tímár Viktor, stb.), akiket később már nem lehetett együtt látni. Többségük elég hamar elment közülünk. Ma már csak Tímár Viktor él közülük. A kb. 10 muzsikus és 30 táncos jelenléte Sára Ferenc (hirhedt néptáncos, koreográfus) munkájának eredménye, aki ezután nem sokkal "disszidált" Romániába és mai napig is a gyimesi csángók közt él. Rengeteget tesz azért, hogy a nyitás után bomlásnak indult kultúra minél több eleme megmaradjon és azoknak értéke tudatosuljon a helyiekben. Míg élt, Zerkula János vak gyimesi primással gyerekiskolát csináltak, amelynek eredménye a Tücskök, Jani bácsi halála után a Zerkula zenekar nevet felvett 20 év körüli muzsikuscsoport. Azaz a táncosokon kívül van - tudatos helyi - muzsikus utánpótlás is Gyimesben, amely párját ritkítja a magyar népzene világában. A magyar népzenét ma már - nagy többségében - városi értelmiségiek játsszák. 

Rendező
Lengyel Sándor
Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok
Film adatok

Rendező: Lengyel Sándor

91 min. 1994 BetacamSP, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Operatőr: LENGYEL Sándor

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:0.17998 sec