www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Nézettség: 0
Látogatás: 164
ÁLDOZAT (?)
Átlag: 0 (0 szavazat)
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Háromszög vagy sem? Áldozat vagy sem?

 

A foglalkozásról:

A gyakorlati filmkészítés tárgy felvezetése közben, amely során elsőként szó volt az elmélet és gyakorlat összehangjának fontosságáról, filmes és televíziós műfajok készítésének gyakorlati nehézségeiről (azaz a filmkészítő folyamatosan megoldandó, sokrétű problémákkal találja magát szemben), elővettük a kamerákat (és a statívot), mint a képalkotás alapeszközeit. A statívra helyezés, bekapcsolás alaphelyzetén túljutva, olyan képet, felvételi helyzetet kellett keresni, ahol az osztályternet uraló fehér színű fal - mnt az operatőrők réme - nem dominál. A tábla adta zöld hátteret megtalálva először az élesség, mélység problémáit, lehetőségeit próbálgattuk. Majd a többsikú kép adta lehetőségére áttérve átrendeztük az osztálytermet és véletlenszerűen előállt egy olyan talált alapkép/alapszituáció, amely alkalmas volt arra, hogy azon keresztül beszéljünk a képkompozíció fontosságáról. És egyben észrevéve a beállított véletlen jelentben rejlő párkapcsolati háromszöggel való játéklehetőséget, a gyakorlat konkrét terepére sikerült érni már az első foglalkozás során. 

Öt változatot rögzítettünk, amelyből három került be a tanulság végett utólag összevágott tanulmányba. Jól látható, hogy az alapszituációt sikerült megteremteni, de a színészek instruálása, játéka, még hagy maga után kivánnivalót, de ezen az óra végére érve, már nem sikerült finomítani.

 

Tanulság:

A forgatás közben többször jeleztem, hogy a jeleneteket hosszabb indító és lefutó rögzítési idővel kell felvenni, a vágás megkönnyítése érdekében. A felvételkor jelzett rövidségérzetem a vágásnál beigazolódott. A jeleneteket 20-25%-al le kellett lassítanom, hogy a zenéhez alkalmazkodó tempó lassúságát valamelyest tartani tudjam a túl rövidre felvett jelenetek miatt.

 

Feladat a következő foglalkozásra:

 

Az első óra végére kialakult többsíkú képre mindenki találjon ki egy kis játékot (miniforgatókönyv) e háromszög helyzet különböző végkicsengésű értelmezésére. (Figyeljenek a fejek, szemek helyzetére és mozgásában rejlő lehetőségekre, amint azok a jelent értelmét esetlegesen átalakítják.) Nem árt színészben sem gondolkozni!
Ezek forgatásával kezdjük az órát!

 

  


 

 

 

 

 

 

Rendező
Filmes Csoport

csoportgyakorlatok:

 

készítették: 
ÁGOSTON FLÓRA, ÁGOSTON PETRA, KORCOK PÉTER, PINTÉR ÁDÁM, PRÉGLER VIVIEN, SZELE ZOLTÁN, TÓTH BETTINA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok
Film adatok

Rendező: Filmes Csoport

2 min. 2011, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Szereplők: készítették:, ÁGOSTON FLÓRA, ÁGOSTON PETRA, KORCOK PÉTER, PINTÉR ÁDÁM, PRÉGLER VIVIEN, SZELE ZOLTÁN, TÓTH BETTINA, , oktató: HARTYÁNDI JENŐ

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:0.18324 sec