www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 0
Látogatás: 199
KARIKÓ-TÓTH TIBOR (Szentes): A FILMMENTŐ - A Magyar Amatőrfilmezés Hőskora 2023
Átlag: 0 (0 szavazat)
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Karikó-Tóth Tibor, aki szentesi református általános iskola igazgatója, évek óta gyűjti, rendszerezi és digitalizálja a szentesi amatőrfilmeket. Ő hozta létre a SZENTESFILM-et, a régi szentesi filmek gyűjteményét a világhálón. Erről így ír:

 

 

 

"A SzentesFilm oldal kezdeményezésemre jött létre. Gimnazistaként magam is bekapcsolódtam a HMG Amatőrfilm szakkörének munkájába, s főiskolásként VHS technikával több kisfilmet is készítettem. Az ezredforduló környékén kezdtem el kutatni, rendszerezni és archiválni a Szentesen és környékén egykor működő Amatőrfilm Klub (AFK) anyagait.

 

 

 

Az AFK egykori tagja Szabó Árpád VHS szalagra mentette a filmeket. A munka ezen kazetták digitalizálásával kezdődött meg, majd ahogyan sorra kerültek elő az eredeti filmtekercsek és hangszalagok a digitalizálás a mesterszalagok alapján folytatódott. Mivel mind a VHS szalagok, mind a super8-as és 16-os filmek kópiái erősen elhasználódtak, így a munka az idővel versenyt futva valódi leletmentéssé vált.A digitalizált anyagokból szerkesztésemben 2006-2011 között öt DVD kiadvány készült, melyek megtekintésével mindenki felidézhette a 60-70-es évek hangulatát.

 

 

 

A későbbiekben kiegészült a digitalizálás más filmes csoportok anyagainak archiválásával. Így került sor a Szentesi Videóújság stábjának anyagaira, Urbán Ferenc videófelvételeire, illetve a HMG amatőrfilmes szakkörének filmkópiáira.Nagy segítséget jelentett a Szentesi Városi Könyvtár és Szentes Városért Közalapítvány anyagi támogatása, mely segítségével megvalósulhatott az eredeti filmtekercsek professzionális digitalizálása.

 

 

Időközben Kotymán Lászlónak köszönhetően előkerültek a honvédségi helyőrségi klub amatőrfilmes csoportjának felvételei is, így folyamatosan bővül a már most is több, mint száz órás filmgyűjtemény.

 

 

 

Az oldalon helyet kaptak az általam, mint szerkesztő-műsorvezető és Viola István vágó által a Szentes Televízióban 2019 óta vetítésre kerülő Szentes Anno és Szentes Anno+ adásainak felvételei is, melyek az archívum filmes anyagait mutatják be korabeli dokumentumok, sajtótermékek segítségével feltárva a korszak eseményeit, történéseit.

 

 

 

Az oldalon és a kapcsolódó SzentesFilm Youtube csatornán közzétett anyagok “Karikó-Tóth Tibor, SzentesFilm” forrásmegjelöléssel használhatóak fel!"

 

 

támogató:

Magyar Művészeti Akadémia

 


 

készítette:

Hartyándi Jenő & Szőke András

 

Rendező
Hartyándi Jenő & Szőke András
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Kategória: AMATŐRFILMES HŐSKOR

Műfaj: dokumentumfilm

Nemzetiség: Magyarország

Év: 2023

Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő, Szőke András

26 min. 2023

Operatőr: Hartyándi Jenő

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.34503 sec