www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 0
Látogatás: 832
Ravazdi parasztszalon 47/1 - IN MEMORIAM TIMAFFY LÁSZLÓ 1916-2002 - 1. rész: A tanítvány, néprajzkutató, Perger Gyula emlékezete
Átlag: 0 (0 szavazat)
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Laci bácsi a magyar néprajz különutas, nagyformátumú egyénisége volt. Nem ő akart egyéni úton járni, hanem a magyar történelem viharos időszaka kényszerítette bele. Túl jelentős szellemi erő rejlett benne ahhoz, hogy akarva, akaratlanul belekeveredjen, belekeverjék az 56-os forradalom eseményeibe, ahol a Dunántúli ellenkormány mezőgazdasági minisztere lett, amiért kishíján kivégezték. Több év börtön után favágó, bolti eladó és kántor lehetett csak. Majd a lassú rehabilitációs időszakban egyszer csak már taníthatott is Győr mezőgazdasági szakmunkásképzőjében, a „tyúkosok”-nál, nyugdíjazásáig. A győri múzeum, néprajzi gyűjtemény közelébe se mehetett, az intézmény pártbizottságról oda rakott vezetője révén. De a kényszer társbérletből beköltözhetett - három gyermekével - egy másfél szobás, Stadion utcai emeletes házba.


Neki ennyi jutott életében a győri társadalmi megbecsülésből.


Miközben rendkívül aktív életet élt a nem hivatalos győri valóságban, tanítványai és szimpatizánsai révén rengeteg néprajzi előadást tartott, népi furulyát oktatott „maszekként”. Másrészt a budapesti néprajzi múzeum örömmel fogadta öntevékeny gyűjtőmunkáit, tanulmányait. Sőt felkérték egy néprajzi könyvsorozat Szigetköz kötetének megírására, egyetlen olyan szerzőként, akinek hivatalosan semmi köze nem volt a néprajztudományhoz.


Perger Gyula (tanítvány) és Hartyándi Jenő 1995-ben fejezett be róla egy több éves gyűjtést összefoglaló portréfilmet „A megbocsájtó” címmel.

 

Az emlékest e film részletének vetítésével indította a megemlékezést a 20 éve elhunyt nagy néprajzkutató emlékének életben tartása céljából.

készült:
ŐRHEGY UDVARHÁZ
Ravazd, 2023. január 11.

 

operatőr - vágó - szerkesztő:
HARTYÁNDI JENŐ

 

MEDIAWAVE produkció 2023
 

Rendező
Hartyándi Jenő
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

61 min. 2023

Operatőr: Hartyándi Jenő

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.27263 sec