www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 33
Látogatás: 98
The Awakening of Art
Átlag: 0 (0 szavazat)
A művészet ébredése
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

A Film Karcag Éva szobrászművész A Művészet Ébredése transzcendens szobrának bemutatása. A szöveg Korbely Attila "A három művész" című művészeti aspektusokat leíró esszéjéből, az ébredő művész és a Megvilágosodott gyógyító művészet közötti ébredő stációt meséli el. Az ébresztő művészetet, a matériában recirkuláló halál és ébredés felismerésének pillanatába érkező reményt. A mozdulatot, amely csak egyről szól, a jelenben történő megszabadulásról. Az állandó jelenről és az abban lényeges állandó mozgásról. A halál merevsége a szobor, a kamera mozgása a szellem szabadsága. Technikailag ezért járja a kamera a szellem és tudat, mely körül járja a merev testet. A szobor rendkívüli különlegessége, hogy nem mozdulatai, hanem tekintetén kiáradó felismerése energizálja üzenetét, ehhez a tekintethez csak a film végére jutunk el.

 

A film hangjai, zenéje.

A meditatív, semmihez sem fogható zadari tengerparti hullámorgona hangjait a film készítője rögzítette. Az ember alkotta óriás természeti hangszer sejtelmességét az adja, hogy az állandó mozgásban lévő tenger szellemként ütközik a tengerparti matériába és annak járataiban változatosan mozgat meg levegőoszlopokat. Így válnak a félálomból, vagy a halál széléről történő ébredés és az emberiség hajnalának szinonimájává a mélység csodás földöntúli hangjai. A jól ismert Viking mitológiát megelevenítő Helvegen című dal a halálba vezető végső útról szól, amelyből a fizikai világban véghez vitt nagy tettek jelentenek örök szabadulást. A dal vezet el a fájdalom és szenvedés útjáról a reményen és tudatos felismerésen át a megszabadulást megragadó tekintethez. A szobrot állandó mozgásban körüljáró 3D mozgást egy előre megtervezett és programozott kameratechnika teszi élővé.

Rendező
 A művészet ébredése
Korbély Attila

Korbély Attila több, mit három évtizede fotográfus. 2003-tól a National Geographicnak készít képeket, egy évtizeden át az ELTE oktatója (Vizuális nyelv, Fotográfia). 2015-től készít kisfilmeket (kreatív reklámok), de több nagy produkciója is folyamatban van. Természetfilm részletei a Kék Bolygóban is láthatók. 


 Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Műfaj: dokumentumfilm / kísérletifilm

Nemzetiség: Magyarország

Év: 2020

Film adatok

Rendező: Korbély Attila

4 min. 2019

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.23102 sec