www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
SZERENCSÉS TALÁLKOZÁSOK Projekt

A Karaván Művészeti Alapítvány projektje

www.romapage.hu

 

 

A HELYZET

 

Cigányok és nem cigányok találkozásai többnyire szerencsétlenek. Cigány és nem cigány emberek találkozása szinte mindig valamilyen problémához kötődik. A médiában a romákról szóló információk is túlnyomórészt negatív üzenetek, vagy valamilyen negatív jelentéstartalmuk van. A romákkal kapcsolatos sztereotip gondolkodás és előítéletesség szüntelen megerősítést kap. Így a társadalom a cigányokat mindig valamilyen problémával azonosítja. Nem csoda, hogy a cigány/roma kifejezés pejoratív jelentésű szó lett. Sajnos a negatív beidegződések a romák önreflexióiban is súlyosan jelen vannak. Cigányok és nem cigányok egyaránt beletörődni látszanak abba, hogy ez a dolgok rendje. Ez a társadalom egészét átható attitűd teszi végérvényesen reménytelenné a változást, cigányok és nem cigányok normális együttélését.

 

 

SZERINTÜNK

 

Természetesen a valóságban mindez nem ilyen tragikusan egysíkú. A Karaván Művészeti Alapítványnál például évek óta roma és nem roma emberek tevékenykednek együtt, hoznak létre komoly kulturális értékeket a színházművészet és a tehetséggondozás területén. A Karavánban a romák és nem romák találkozása szerencsés. Tudjuk, hogy sok szerencsés találkozás van hazánkban. Sok kezdeményezés a Karavánhoz hasonlóan bizonyítja, hogy romák és nem romák képesek együtt tevékenykedni. A legtöbb embert azonban továbbra sem érik ilyen pozitív impulzusok. Nem tudnak rólunk, ezért ami számunkra természetes, az a társadalom nagy része számára elképzelhetetlen.

 

 

A KAMPÁNY


A Karaván nem akar beletörődni a reménytelen helyzetbe. El akarjuk mondani a véleményünket. Szeretnénk változtatni a romákkal kapcsolatosan uralkodó negatív szemléleten. Azonban a hozzánk hasonló kis kezdeményezések hangja a társadalomban nem jut messzire, elenyészik. Külön-külön nem tudunk jelentős hatást elérni.
Szerencsés találkozások címmel felhívással fordulunk azon civil szervezetek, kezdeményezések, informális csoportok, intézmények felé, amelyekben – a Karavánhoz hasonlóan - romák és nem romák harmonikusan együtt tevékenykednek. Arra kérjük ezeket a szerencsés találkozásokat, hogy csatlakozzanak hozzánk, és együtt mutassuk meg magunkat a nyilvánosságnak. Adjunk életjelet a szorongó társadalom számára. Próbáljuk ki, mi történik, ha összefogunk, és együtt jelenünk meg a nyilvánosság előtt. Ehhez szükségünk van minden szerencsés találkozásra. Talán mindannyiunk missziója hasonló. Mutassuk meg, hogy létezünk.

Szűrés
Kategória:
SZERENCSÉS TALÁLKOZÁSOK Projekt


Nemzetiség:
Algéria


Népszerű filmek
Új filmek
Nincs találat. » Videot nem tartalmazó filmek megjelenítése


Kategória
Nemzetiség
Színrendszer


Kategória
0.85985 sec